Kewangan

Pinjaman Perumahan untuk Kakitangan Kerajaan di Malaysia

Kakitangan kerajaan dan kakitangan badan-badan berkanun dan pihak berkuasa tempatan berhak untuk pinjaman perumahan kerajaan. Jumlah pinjaman adalah berdasarkan kepada kelayakan pinjaman, harga rumah, jumlah digunakan, pinjaman bank terkumpul dan nilai pasaran. Pinjaman tersebut tertakluk kepada bayaran bulanan tidak melebihi 60% daripada gaji pokok semasa peminjam, ini adalah jika ia adalah pinjaman pertama. Jika peminjam telah memohon untuk pinjaman kedua, maka bayaran bulanan tidak boleh melebihi 50% daripada pencen bulanan anggaran yang diterima pada gaji pokok semasa.

pinjaman-rumah

Peranan Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta

Berikut adalah peranan Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta:

 • Menentukan nilai pasaran hartanah.
 • Sahkan peringkat pembinaan harta itu.
 • Mengesahkan penyiapan kerja-kerja tambahan atau pengubahsuaian untuk bayaran kemajuan.
 • Nilai pasaran harta yang dibeli melalui pinjaman perumahan kerajaan yang akan ditentukan.

Jenis-jenis Pinjaman Perumahan
Berikut adalah 7 jenis pinjaman perumahan disediakan:

 • Untuk membeli rumah siap atau rumah kediaman.
 • Untuk membina sebuah rumah di atas tanah yang dimiliki oleh pemohon.
 • Untuk membeli sebuah rumah atau sebidang kediaman dalam pembinaan.
 • Untuk membeli tanah bagi maksud membina sebuah rumah.
 • Penebusan pinjaman sedia ada daripada pemberi pinjaman yang lain.
 • Pembinaan rumah di atas tanah pemohon yang dibeli dengan pinjaman perumahan kerajaan.
 • Untuk mengubahsuai rumah.

Cara memohon
Pemohon perlu mengisi dua set borang satu untuk Bahagian Pinjaman Perumahan dan satu lagi untuk cawangan JPPH. Permohonan hendaklah dikemukakan bersama-sama dengan surat dari kepala pemohon jabatan.

Pemohon juga perlu memberi kerjasama sepenuhnya kepada JPPH untuk membiarkan mereka memeriksa hartanah tersebut. Penilaian rumah akan siap dalam 8 hari bekerja dari tarikh penerimaan borang permohonan.

Pemohon boleh bertanya status penilaian beliau dalam talian atau melalui SMS.

Bayaran kemajuan
bayaran kemajuan boleh digunakan untuk pinjaman perumahan daripada jenis berikut:

 • Untuk membina sebuah rumah di atas tanah yang dimiliki oleh pemohon.
 • Untuk membeli sebuah rumah atau sebidang kediaman dalam pembinaan.
 • Pembinaan rumah di atas tanah pemohon yang dibeli dengan pinjaman perumahan kerajaan.
 • Untuk mengubahsuai rumah.

Pembayaran itu dibuat berdasarkan kemajuan kerja. Pemohon perlu mengemukakan tuntutan ke atas kemajuan atau selesai kerja-kerja ke JPPH dan satu salinan kepada Bahagian Pinjaman Perumahan untuk tindakan lanjut. Sebelum pembayaran adalah disyorkan, kemajuan kerja itu perlu diperiksa dan disahkan.

Pinjaman Perumahan Kedua
Pemohon boleh memohon pinjaman perumahan kedua hanya selepas menyelesaikan baki pinjaman perumahan pertama. pemohon tidak boleh memohon untuk membina sebuah rumah di atas tanah yang dimiliki oleh pemohon bagi pinjaman perumahan kedua.

Jumlah pinjaman layak untuk pinjaman kedua adalah berdasarkan perbezaan di antara kelayakan semasa pemohon dan jumlah yang dia mengambil subjek pinjaman pertama untuk bayaran bulanan tidak melebihi 50% daripada pencen bulanan anggaran yang diterima berdasarkan gaji sekarang.

Untuk membeli tanah bagi maksud membina sebuah rumah, jumlah kelayakan tidak boleh melebihi 50% daripada baki kelayakan semasa.

Tempoh maksimum ditawarkan pembayaran balik adalah 300 bulan atau baki tempoh perkhidmatan bagi orang-orang di bawah Skim KWSP.

Kerja tambahan

Jumlah pinjaman tidak boleh melebihi RM20,000. Jumlah keseluruhan bagi kos bangunan dan kerja-kerja tambahan tidak boleh melebihi kelayakan maksimum. Kos kos tambahan perlu dinilai oleh JPPH. Permohonan kerja-kerja tambahan ‘hendaklah dikemukakan bersama-sama dengan permohonan untuk pinjaman perumahan. Kerja-kerja tambahan perlu dilakukan semasa pembinaan rumah atau diselesaikan dalam tempoh 6 bulan selepas tamat rumah.

Pengubahsuaian Dewan

Permohonan untuk kerja-kerja pengubahsuaian hanya dibenarkan selepas 5 tahun dari tarikh kelulusan membeli rumah siap atau sebuah rumah kediaman atau membeli tanah bagi maksud membina sebuah rumah. Permohonan kerja-kerja pengubahsuaian dibenarkan selepas 5 tahun dari tarikh pengeluaran baucar bayaran 95% atau 100% untuk membina sebuah rumah di atas tanah yang dimiliki oleh pemohon atau membeli sebuah rumah atau sebidang kediaman dalam pembinaan.

Permohonan kerja-kerja pengubahsuaian boleh diluluskan untuk rumah-rumah yang dibeli oleh pinjaman perumahan kerajaan dan pelan bangunan yang telah diluluskan oleh pihak berkuasa tempatan. Kelulusan pinjaman adalah tertakluk kepada syarat yang ditetapkan oleh Bahagian Pinjaman Perumahan.

Kerja-kerja tambahan dan pengubahsuaian bayaran kerja

Pemohon hendaklah menghantar surat kepada JPPH dan menyalin Bahagian Pinjaman Perumahan untuk memaklumkan kemajuan atau selesai kemajuan kerja-kerja tambahan atau pengubahsuaian.

Surat tuntutan bayaran kemajuan dibuat menggunakan Borang 9 dipinda dan diperakui oleh kontraktor dan pemohon. JPPH akan memeriksa dan mengesahkan kerja dan kemudian mengesyorkan Bahagian Pinjaman Perumahan untuk pembayaran.

Tiada yuran dikenakan untuk penilaian, sekiranya pemohon adalah kakitangan kerajaan. Bayaran penilaian tertentu akan dikenakan jika penilaian itu dilakukan bagi pekerja Badan Berkanun dan Pihak Berkuasa Tempatan.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s